Investeren in opleidingen loont
Bij Soetaert hechten we veel belang aan het opleiden en bijscholen van onze medewerkers. We zijn een productiebedrijf, waar timing en vooral ook de kennis van techniek een belangrijke rol speelt. Het correct leren uitvoeren van complexe technieken vergt de nodige praktijkopleiding, en laat dit net een paradepaardje van ons bedrijf zijn. We gingen hierover in gesprek met Jonas Bruneel, preventieadviseur bij Soetaert sinds 2004.
Opleiding is hier geen loos begrip?
“Absoluut niet. Investeren in opleidingen voor medewerkers en daar tijd voor vrijmaken in de drukke planning is een prioriteit. Voormalig bedrijfsleider Peter Caset en huidig directeur Eric Beyts hebben dit ook steeds positief ondersteund en aangemoedigd. We proberen naast het opleiden van onze arbeiders ook aandacht te besteden aan de opleiding van administratief en leidinggevende bedienden.”
Waarom zet Soetaert in op interne opleiding?
“Ik geloof sterk in het principe van ‘zelfsturende teams’. Iedereen binnen het (funderings)team is in staat om alles qua technieken en machines te leren van elkaar. Dankzij dit interne opleidingstraject kunnen arbeiders doorgroeien in het bedrijf. Ze starten bijvoorbeeld aan de pomp, daarna bedienen ze de graafkraan, vervolgens de mobiele kraan en uiteindelijk de funderingsmachine. Ook nieuwelingen schakelen we zo in, zodat ze zich snel ‘thuis’ voelen bij Soetaert en in hun team.
Bij deze zogenaamde bedrijfsinterne opleidingen zijn de ‘mentoren’ ervaren arbeiders of leidinggevenden.”
Hoe gebeurt de opleiding voor nieuwe machines, waarvan jullie geen kennis in huis hebben?
“Voor nieuwe machines proberen we met de leverancier een opleiding te regelen op de bouwplaats of in onze workshop, zo was er laatst de opleiding door STS voor de speciaal op maat van Soetaert ontworpen MPC 2800 en gaf Cerco een opleiding voor de nieuwe Tecniwell-menger TWM50. Een ander voorbeeld is de tweedaagse opleiding voor mobiele kraan van het type Sennebogen. Machinisten met enige ervaring op andere (funderings)machines of kranen volgden het voorbije jaar deze opleiding bij onze leverancier Van Haut in Kruibeke. De opleiding zelf werd gegeven door een ervaren trainer, tot grote tevredenheid van de ‘cursisten’ die weer wat extra competenties en een certificaat meer op zak hebben.”
Jij bent ook de trekker van de jaarlijkse opleidingendag, die ook dit jaar weer een ongelooflijk succes kende.
“De opleidingendag is een uniek concept van praktijkgerichte opleidingen op maat van de werknemers, maar ook een sociaal gebeuren. We organiseren dit al sinds 2007. Gaandeweg is er een positieve cultuur rond gegroeid en is het een algemene regel geworden. Op deze dag liggen alle werven stil, zodat iedereen kan deelnemen. We telden dit jaar, op de laatste vrijdag van augustus meer dan 160 deelnemers voor 16 verschillende opleidingen, een nieuw record! We merken dat andere bouwbedrijven ondertussen ons voorbeeld volgen en ook een opleidingendag organiseren. Dit getuigt nog maar eens van de meerwaarde ervan en dat investeren in opleidingen loont!”
Eric Beyts haalde in het voorwoord al het nieuwe persoonscertificaat aan. Kan je dit even toelichten?
“Het nieuwe persoonscertificaat voor machinisten van diepfunderingsmachines heeft drie essentiële aspecten: de opleiding diepfunderingen (ODF), het praktijklogboek en de verplichte bijscholing, de zogenaamde refresh. Als opleidingsverantwoordelijke binnen ABEF ben ik heel trots op deze verwezenlijking. We zetten hiermee duidelijk een stap vooruit voor onze sector. Aangezien de werkgever vier keer per jaar de praktijkervaring van de certificaathouder moet optekenen in een logboek, zie je meteen hoeveel de machinist met welke machines heeft gewerkt. Ook de verplichte vervolgopleiding wordt hierin bijgehouden. Zo weten we of de machinist zijn competenties op peil houdt en up-to-date blijft van nieuwe technieken en nieuwe regelgeving. Dit persoonscertificaat geeft dus een mooi overzicht van de competenties van de machinist, wat zeker ook een meerwaarde en geruststelling kan bieden voor klanten die nog nooit eerder een funderingsmachine op hun werf zagen.”
De standaard ligt wel echt hoog?
“Van een onderaannemer wordt verwacht dat arbeiders opgeleid zijn en de nodige certificaten kunnen voorleggen voor het bedienen van alle machines op de werf: graafkraan, hoogwerker, verreiker... De grote uitdaging is om alle machinisten multifunctioneel te maken. Elk heeft zijn eigen voorkeurstechnieken waar hij het meest op werkt, maar het is handig als elke machinist de verschillende technieken kent. Ondertussen zijn al onze machinisten trouwens in het bezit van het persoonscertificaat. Toekomstige machinisten worden ingepland en volgen het opleidingstraject van ODF.”